İzmir Ticaret Odası ile tahkim protokolü

İzmir Ticaret Odası ile tahkim protokolü

Taraflar arasında çıkan uyuşmazlıkların devletin resmi yargı organları yerine, kendileri tarafından belirlenen hakemlerce çözümlendiği tahkimin yaygınlaştırılması amacıyla işbirliği protokolü imzalandı.

İzmir Ticaret Odası, İzmir Ekonomi Üniversitesi ve European Court Of Arbitratition arasında ‘Tahkim ve Arabulucuk Üzerine İşbirliği Protokolü’ imza töreni yapıldı. İzmir Ticaret Odası’nda gerçekleştirilen işbirliği protokolü ile işadamlarının farkındalığının artırılarak tahkimin yaygınlaştırılması hedefleniyor. 

“HIZLI, EKONOMİK VE GİZLİLİK İÇERİSİNDE ÇÖZÜMLENİYOR”

Sistemin uzun zamandan beri dünyada kullanılmakta olduğuna işaret eden İzmir Ticaret Odası Meclis Başkanı Rebi Akdurak, “Tahkimin bize getirdiği en önemli avantaj daha ekonomik, daha hızlı ve güvenli olmasıdır. İşadamları için hızlı, ekonomik ve gizlilik içinde işadamları arasında bu problemin çözülmesi önem arz ediyor. Sorunların sonuçlandırılmasında süre kısıtlaması olması, adli yargıdan daha olumlu sonuç getirmektedir. Ayrıca ticari sırların saklanması ve korunması, tahkimi daha güvenli yargı yolu olarak göstermektedir. Tahkim davasını gören hakimlerin inceledikleri dava sayısı daha az olduğundan, uyuşmazlık konusunu daha derinlemesine inceleme fırsatı doğurarak alınan kararların daha sağlıklı olmasını sağlamaktadır. Tahkim kararları da icraya konulabilmekte ve temyiz edilebilmektedir” diye konuştu.

İmzalana protokol ile dünyada artan ticaret sonucunda ortaya çıkan birçok anlaşmazlıklar olduğunu dile getiren Akdurak, “Bunların daha kısa sürede sonuçlanması davalı ve davayı seçilecek hakemler tarafından seçilmesi odamız üzerinde de olumlu etkileri olacağı düşüncesindeyiz” dedi.

“ARTIK İŞADAMLARI UYUŞMAZLIKLARINI KISA SÜREDE ÇÖZECEK”

İzmir Ekonomi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Oğuz Esen de sermaye akımının yoğun olduğu dönemde zaman kavramının önemli olduğunu belirterek, bu anlamda uyuşmazlıkların kısa sürüde çözülmesini sağlayan tahkimin önem arz ettiğini vurguladı. Esen artık  İzmirli iş adamları, şirketler ,iktisadi birimlerin uyuşmazlıklarını kısa sürede çözümleyerek faaliyetlerini daha hızlı yapabileceklerini kaydetti.

Avrupa Tahkim Kurulu Türkiye Ulusal Komitesi Başkanı Avukat Özgür Aşık, Türkiye’de yargılama sürecinin çok uzun olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Tahkimde ortalama süreler 12-15 aydır. Bizim Avrupa Tahkim Mahkemesi’nin yargılaması ise 9 ay sürüyor. Bir devlet mahkemesinin ortalama 5-10 yılda verdiği kararı bizim mahkemelerimiz 9 ayda veriyor. Ayrıca tahkimin yargılama masrafları da sıfıra yakındır. En önemlisi de tahkimin yargılama kalitesidir. İş dünyası belirsizliklere, ucu açık yargılamalara, fahiş yargıla masraflarını kaldıramaz. Tahkim ise tam aksine kaliteli yargıdır, dosyalarınıza en iyi hakemler bakar.”

İmza töreninin ardından ulusal ve uluslararası tahkim uygulamaları hakkında katılımcılara konferans verildi. 

http://www.izto.org.tr/tr/ehaber/type/read/id/1529