Fildişi Sahili'nde hükümet değişikliği

Fildişi Sahili'nde hükümet değişikliği

4 temmuz 2018 tarihli karanameyle Fildişi Sahili Cumhurbaşkanı Alassane Ouattara, mevcut başbakan Amadou Gon Coulibaly’ye yeni hükümet kurması için yetki verdi.

Birkaç hafta önce koalisyon ortağı PDCI partisinin bir kısmı 2020 seçimlerine ayrı gitme kararı almıştı. Ancak bu karar PDCI bünyesinde de tam mutabakat sağlamadı. Özellikle mevcut hükümette bulunan çok sayıda bakan bu karara karşı çıkıp, seçimlere iktidar partisi RDR ile birlik içinde girmek istediklerini beyan ettiler. Bunun üzerine, Cumhurbaşkanı Ouattara hükümette değişiklik yapılması için Başbakana yetki verdi.

Yeni hükümette sadece birlik olmak isteyen bakanlara yer verileceği anlaşılmaktadır. Bu meyanda, 2020 seçimlerinden önce aktif şekilde çalışacak, masada olan projelere ivme getirecek bakanların atanması bekleniyor.

Zira iş çevreleri dahil halkın çoğunluğu, Ekim 2020 seçimlerine birlik halinde gidilmesi taraftarı. Ana sebebi ; 8 yıldır süren barış ve istikrarın sürdürülmesi, ekonomik reformların devamı, %8 lerde büyüme rakamlarının muhafaza edilmesi, milyar dolarlık yatırım projelerinin devamı gibi argümanlar.

Ouattara 1967 yılında ekonomi alanında iki yüksek lisans ve Pennsylvania Üniversitesi'nde 1972 yılında ekonomi alanında doktora yapmış, 1973-1988 yılları arasında Washington'da Uluslararası Para Fonu (IMF) de yönetici olarak görev yapmış, bu meyanda iş ve finans çevrelerinin güvenine sahip bir cumhurbaşkanı olarak, halefini benzer niteliklere sahip, mevcut başbakan Amadou Gon Coulibaly olarak görmektedir.

Av. Özgür Aşık

Abidjan, 3 Temmuz 2018